H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

H.C. Andersens fortælling om oplevelser i Det Kongelige Teater

Artiklen er skrevet af Nicolai Bøgh, se nærmere her!

 

 

Andersen fortalte, at han i sine første ungdomsår i Det Kongelige Teater, så Rahbek, som var meget nærsynet, og som stadig med Brilleglasset i det ene øje stod i Parkettet og var yderst begejstret for den kendte skuespillerinde Madam Andersen født Olsen. Begejstringens hede gik han altid for langt frem mod scenen og glemte så det trin, som førte nedad, og så snublede han forover, da råbte parterret: "Der dumpede Rahbek!"

 

 

 

Fra foyeren i Det kgl. Teater.

 

Tegning af P.C. Klæstrup

(1820-1882) tegner
f. Peter Christian Nygaard Mattat (Mathat) i Kbh.

 

 

 

 

 

En Fru Bülow sad i hofdamernes loge, når hun kom ind, rakte hun sig med en lille blank, grøn atlaskes mave ud over logeranden og råbte så ned til sin svoger i parkettet: "godaften, lille Carl! Hvordan har Clara det ?" Han svarede op: "godaften, Godaften, se Godaften! Jo godt, jo, nu gaar det godt igen!"

 

 

 

 

Når Fru Gyllembourg sad på sin friplads i  teatret, sagde man: "Der ligger en Kaabe og en Hat." saaledes sad hun, og saa lidt fyldte hun." Hendes Øjne saa ud som to Kiks med Æg og Ansjos"

 

Teaterplakat fra Det Kongelige Teater 6. marts 1842, hvor skuespillet Elverhøj i 5 akter  opføres

 

Når Andersen på gaden mødte Madam Pätges ( Fru Heibergs moder) råbte hun efter ham: "Ja ham kender jeg! Han kender godt Hanne, han har danset med hende paa Bal. Jeg har nylig været hos hende og Doktoren, og de har det godt; jeg har selv talt med Doktoren." 

Foto: Lars Bjørnsten Odense

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk