H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

H.C.Andersens juletræ

 

Hans Christian Andersens Christmastree

Den danske eventyr digter H.C. Andersen holdt meget af juletiden og juletræet. Han ville gerne hos sine værtsfolk være med til at pynte juletræet. Den danske eventyrdigter holdt meget af julen og af juletræet. Når som helst han havde mulighed for det, var han med til at pynte træet hos sin juleværtsfolk.

 

Dette juletræ, som ses på fotoet er fra H.C. Andersens hus i Odense i 2006 og er pyntet, således som digteren dels har beskrevet det i sine eventyr og dels omtalt sin egen pynt i de udførlige dagbøger.  

Han fremstillede papirklip og klistrede både papirdukker og flag til at hænge på juletræet. desuden er H.C. Andersen ophavsmand til det tidligst kendte julehjerte i Danmark. Se mere julepynt fra H.C.Andersens juletræ anno 2006 her!

 

 

 

 

Vi ved dog ikke om han har overtaget hjertet fra andre, eller om han ligefrem selv har opfundet det i forbindelse med sine mange andre papirklip og juleklip. Hjertet der sandsynligvis stammer fra 1860erne . De små vers, der hænger på træet er H.C. Andersens  såkaldte present-deviser. Små digte, der antyder en gaves indhold.

H.C. Andersen papirklip: Flettet julehjerte. Julepynt.

 

Foto:  Lars Bjørnsten Odense

H. C. Andersen: Eventyr  Grantræet. (1845)

 

H.C. Andersen papirklip brugt som juletræspynt

 

Kilde: Odense Bys Museer

Dame med gul kjole og hat på rød bund. Juletræspynt.   Dame på tåspidser i kjole med sløjfer og pufærmer. Juletræspynt.
 
Dame med højt hår/kyse og grøn kjole. Juletræspynt.
 
Juletræ med topstjerne klippet i to lag og foldet på midten så det kan stå. Med julenisse og gås underneden. På grenene er der julelys, fugle, egern, julehjerter og -kræmmerhus. Dame med spids hat og grønt og sort skørt. Juletræspynt.
Dame med skørt med påtegnede folder og strålekrans om hovedet. Juletræspynt. Sørøver med grøn jakke. Juletræspynt Mand med hjelmgitter. Juletræspynt.
 
Kvinde med sort skørt med gult mønster. Grønne strømper. Rødt hjerte. skørt. Juletræspynt.
 
Mand med gule bluse, hvide bukser og strømper - gule støvler med sporer - på hænderne. Jakken er lukket med en tegnet syning. Ansigtet er tegnet. Om halsen en uldsnor til at hænge juletræspynten op - denne uldsnor ligner et halstørklæde. Dervish med fez. Juletræspynt.

             H.C. Andersen og julen
 

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk