H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

Historien om H.C. Andersen udsmykningen på Bogense Skole udført af maleren "Tippe" Ejnar Ravn Christensen udført i perioden 1943 -1961.

Kilder: Fyens Stiftstidende 1961, Fyns Tidende 1977, Dagbladet 1961 samt Bogense Museum.

Affotografering af billede fra Bogense Museum af Ejner Ravn Christensen udført den 4. august 2004 af Lars Bjørnsten  

 

H.C. Andersens eventyrmotiver på Bogense skole er udført af maleren "Tippe" fra Bogense alias Ejnar Ravn Christensen. Født 16. maj 1918 og død år 2000. 

 

Den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig var den direkte årsag til H.C. Andersen udsmykningen på Bogense Skole. Udsmykningen blev afsluttet i 1961 efter næsten 18 års pause. Malermester Ejnar Ravn Christensen, der var frihedskæmper, påbegyndte arbejdet i 1943 og havde dermed et legitimt formål med at komme på skolen og besøge   leder af modstandsbevægelsen i Bogense tidligere skoleinspektør Helge Knudsen og dermed kunne han få besked om hvilke sabotagehandlinger m.m. der skulle udføres i området.

For at tyskerne ikke skulle fatte mistanke fandt de på, at Tippe skulle medbringe pensler og et par dunke med farver. Han begyndte så efter forslag fra Knudsen at male H.C. Andersen-frisen på gangene fra stuen og til 2. sal. Tyskerne fugte meget interesseret med i arbejdet og fattede aldrig mistanke om Tippes faktiske gøremål på skolen.

Der knytter sig er særlig historie med som "Tippe" fortæller til Fyens Stiftstidende i 1961. Skoleinspektør Helge Knudsen kom en morgen gående i skolegården og spurgte så Ejnar Ravn Christensen om, hvorledes nattens sabotagehandlinger var gået og dertil svarede Tippe. Gå op på første salen og se svarede Ravn Christensen med et smil.

 

På første salen var netop udført et par motiver fra "Svinedrengen" med citat af den klassiske bemærkning. " Ach du lieber Augustin. Alles ist Weg...." og da skoleinspektøren senere på dagen passerede Ravn Christensen på skolen gav han et stort smil og nikkede anerkendende til Tippe.

 

Da Bogense Skole den 12. april 1945 skulle bruges til indkvartering af østtyske flygtninge, blev udsmykningerne afdækket med karduspapir, så de ikke skulle lade overlast ved tyskerne indkvartering. Under den tyske besættelse var det vigtigt at vise de danske farver og danskheden midt i "mørketiden", derfor blev det motiverne fra H.C. Andersens eventyr, der blev udført på skolen.

Frisen er ca. 100 meter lang og 0,5 m høj og udført i oliefarve og derfor er farverne den dag i dag meget klare. Det er utroligt at den erstatningsmaling, som Tippe brugte under krigen stadigvæk i 2004 er delvis intakt.

Den kunstneriske streg er meget naivistisk, således at børnene let kan aflæse symbolikken i motiverne.

I perioden 1943-45 udførte Tippe ca. 50 forskellige motiver fra H.C. Andersens eventyr bl.a. "Kejserens nye klæder", "Tinsoldaten", "Den lille pige med svovlstikkerne" og efter næste 18 års pause kunne den sidste del af udsmykningen afsluttes i 1961. De afsluttende motiver er "De vilde Svaner" på endevæggen på 2. sal med en klar relation til  Nordens fem svaner Island, Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Lars Bjørnsten 4. august 2004

Foto:  Lars Bjørnsten Odense

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk