H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

 

Haslev – den grimme ælling

 "Der var saa dejligt ude paa Landet; det var Sommer, Kornet stod guult, Havren grøn, Høet var reist i Stakke nede i de grønne Enge, og der gik Storken paa sine lange, røde Been og snakkede ægyptisk, for det Sprog havde han lært af sin Moder. Rundtom Ager og Eng var der store Skove, og midt i Skovene dybe Søer; jo, der var rigtignok deiligt derude paa Landet! Midt i Solskinnet laae der en gammel Herregaard med dybe Canaler rundt om." Sådan skriver Andersen i eventyret "Den grimme Ælling". Forfatteren begyndte at skrive eventyret i 1842 på Gisselfeld og færdiggjorde det på Bregentved senere på året. I Gisselfeld Park, som er åben for publikum, er det let at genfinde digterens inspirationskilder: Den gamle herregård, voldgravene og de store skræppeplanter står som på Andersens tid. Andersen holdt ofte både jul og sommerferie i dette sydsjællandske paradis. Han skriver om besøgene i sin dagbog og i "Mit Livs Eventyr" fra 1855: "Ved de stille Søer inde i Skovene, paa de grønne Græsmarker der, hvor Vildtet sprang forbi og Storken gik på sine røde Ben hørte jeg ingen Polimik, hørte ingen Tale eller Hegel. Naturen om mig og indeni mig prædikede mig min Mission".

 Det var tydeligvis naturen og landskabet, der "talte" til H.C. – også på et åndeligt plan. På hans tid var Haslev en ubetydelig landsby – en grim ælling? Siden blev den stationsby og voksede hurtigt til en driftig handels- og boligby. I første del af 1900-tallet blev den skoleby med ikke mindre end 6 store uddannelsesinstitutioner. I dag ligger den nye by som en smuk svane på toppen af bakken, med de mange skoler ud mod det grønne land. "Der er en ny!" og de andre Børn jublede med: "ja der er kommet en ny!" og de klappede i Hænderne og dansede rundt (…)Alle sagde de: "Den nye er den smukkeste! saa ung og saa deilig!" og de gamle Svaner neiede for den.

 Eines der bekanntesten Märchen von H.C. Andersen ist „Das hässliche Entlein". Er schrieb es während seines Aufenthaltes auf den Herrenhöfen Gisselfeld und Bregentved bei Haslev. Andersen war inspiriert von der Natur und Landschaft. Haslev war zu seiner Zeit selbst „ein hässliches Entlein". Heute ist es eine moderne Stadt mit Bahnhof und vielen Schulen.

 One of Hans Christian Andersen’s best-known fairytales, "The Ugly Duckling", was written at the manors Gisselfeld and Bregentved near Haslev. Andersen was inspired by the nature of the area. Haslev was once "an ugly duckling" itself; today it is a modern railway and school town.

Denne tekst er et uddrag af brochuren ”I H.C. Andersens fodspor – på Sjælland og Møn”. Udgivet i 2005. Velkommen til H.C. Andersen Land!

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk