H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historien om H.C. Andersens dørskilt

Bag dette dørskilt til H.C. Andersens lejlighed i Nyhavn gemmer sig en historie, som de færreste kender:

I anledning af 150 året for H.C. Andersens fødsel sendte Odense by en hilsen til borgmestre verden over. hilsnen var skrevet på et kort trykt på tre sprog og med en gengivelse af digterens gamle dørskilt til lejligheden i Nyhavn på forsiden.

Det har dog skabt undren , verden over, at der under navnet H.C. Andersen sidder et stykke gråt karduspapir omhyggeligt påklistret skiltet. Oprindelig stod der "professor" under navnet, og da digteren blev udnævnt til etatsråd i 1867, ville han ikke, som det sparsommelige menneske har var ofre et nyt dørskilt. Han klistrede titlen professor over.

Det hedder sig at den tidligere museumsdirektør Svend Larsen har forsikret , at det er H.C. Andersen selv , der har  klisteret det brune papir på. Dette er dog ikke sikkert , da en odenseansk typograf, som ikke har ønsket at give sig til kende, for nylig (1955) kunne fortælle en avis i fødebyen, at han som dreng havde været inde på H.C. Andersens hus.

Her opdagede en lærer, at en af drengene med spyt havde blødt det brune papir på dørpladen op og havde fået det meste af det fjernet, fordi han også var nysgerrig for at vide hvad der stod under papiret. Måske har museumsvæsenet i Odense ikke været bekendt  med den lille tildragelse.

Faktum var i 1955 hvorfra disse oplysninger stammer, at det brune papir, som i dag sidder på dørpladen er af adskillelig nyere dato. Hvilket dog ikke forhindre turister fra alverden lande i at være imponeret ved dette bevis på H.C. Andersens sparsommelighed.

 Er dette en sandfærdig historie om H.C. Andersens dørskilt ?

lb 2.december 2006

Foto: Lars Bjørnsten

 

 

 

Copyright © 2002-2009     www.hcandersen-homepage.dk