H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

En nulevende, der traf H.C.Andersen !

 

Mathilde Bruuns møde med H.C.Andersen i 1867

 

 

Mathilde Bruun var kun 10 år , da hun mødtes med H.C. Andersen i Odense. Dette fortæller fru Bruun  i en alder af 96 år i 1955

 

Hun traf H.C.Andersen i Odense i sine forældres hjem i Odense i 1867 og det møde har gjort et stort indtryk på Mathilde Bruun. Mødet fandt sted i anledning af Odenses udnævnelse af digteren til æresborger i byen.

Med udnævnelsen fulgte et brev fra kommunalbestyrelsen i Odense bl.a. med Mathilde Bruuns fars underskrift. Han hed Urban Hansen, rådmand, skibsreder og far til 9 børn heriblandt Mathilde Bruun.

 

Den dag H.C.Andersen skulle være æresborger hvade byrådet i Odense inviteres ham til kl. 6. Han var i god tid gik han rundt og hilste på byrådsmedlemmerne og da han mødte Urban Hansen sagde Hansen at han aldrig gik til selskab. Dertil svarede H.C. Andersen: -  Åh jo, de må endelig kome hr. rådmand. Husk vi er bysbørn. Nå - ja sagde hendes far så vil jeg også komme sammen med min hustru.

H.C. Andersen og hendes far sad lang tid i stuen og talte, og da han kom ind til os for at sige farvel, rejse jeg mig op, og mit garnnøgle trillede hen for hans fødder. Så sagde han: - De vil nok fange mig! Nej svarede jeg, men må jeg have lov til at sige Dem tak for "Den lille Havfrue". Så smilede han og gav os alle hånden og sagde: - Farvel allesammen og på glædeligt gensyn i aften, kære hr. rådmand.

 

Mathilde Bruuns far Urban Hansen fortalte børnene flere gang om hvordan digterens mor havde vasket for familien for år tilbage. H.C. Andersens mor fortalte rådmanden gang på gang, at hun har den svaghed at hun ikke kan skrive og derfor skrev rådmanden moderens breve til sønnen.

 

Lars Bjørnsten 11. januar 2009

 

 

Kilde: Fyns Tidende 18.06.1953

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk