H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

Bornholm

H.C. Andersen er på ferie på herregården Holsteinborg ved Skælskør og har i sin dagbog for søndag 14. juni 1874 skrevet nedenstående til den unge Zahrtmann, der rejser ind til København fra Holsteinborg.

 

Til Maleren Christian Zahrtmann fra Bornholm
 

Paa Bornholm man finder Diamanter,
Men ikke ægte. (Hvis Værd man nægte)
Som Kunstner viis os at det ikke sandt er
Og Godtfolk ei kan nægte
At Een vi fik derfra — og han er ægte.

 

H.C. Andersen
 

Kyststrækning ved Gudhjem 1821. Akvarel af O.J. Rawert Kilde: kb.dk
 

H.C. Andersen om maleren Christian Zahrtmann fra Bornholm:

Han betragtede ham, som en ung, frisk, livlig og talentfuld maler og som gjorde et godt indtryk på ham.. I sin dagbog fra den 10. juni 1874, men han opholdt sig på Holsteinborg har han dog skrevet således om ham: "..— Ud paa Eftermiddagen kom den unge Maler Zahrtmann af Grevindens Familie paa Faders Side. Han gjorte et livsfrisk Indtryk. Han udtaler sig meget varmt om Marstrand, synes at sætte ham over alle danske Malere, hvilket vakte Oposition hos mig; Bloch har han at indvende imod; roste de mange Figurer paa Marstrands Billeder og var ikke for at Bloch gav kun een eller to. Jeg sagde at det forekom mig betydeligst ved faae Midler at kunne udtale klart og slaaende sin Tanke..."   Kilde: HCA Dagbøger

Peder Henrik Christian (Kristian) Zahrtmann (1843 - 1917). Han var uddannet på Kunstakademiet i København 1864 - 1868. Zahrtmann var en af initiativtagerne til Kunstnernes Studieskole, senere kaldt Zahrtmanns skole og kom til at præge flere generationer i dansk malerkunst. Han holdt til om sommeren i den lille italienske bjerglandsby Civita d'Antino sammen med flere kollegaer som Joakim Skovgaard.

H.C. Andersen:
På Bornholm, man finder diamanter,
men ikke ægte. Hvis værd man kan nægte
Som kunstner vis os at det ikke sandt er
og godtfolk ej kan nægte
at en vi fik derfra - at han er ægte

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk