H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

H.C. Andersen og herregården Espe

 

- Espe Gods er beliggende 7 km nord for Skælskør

 

Herregården Espe  Foto: Olav Sejeroe Juni 2007

 

 

H.C. Andersen har besøgt  Espe 5 gange i perioden 1848 - 1865

 

Han syntes, at det er et smukt sted, hvilket også fremgår af beskrivelserne nedenfor. Han har under sine mange ophold på herregårdene Basnæs og Holsteinborg, som ligger i området, sagt nej til flere invitationer til at tage med familierne på besøg til Espe. Nedenstående er fra et brev til Henriette Wulff fra 1854 "Nytaarsdag er hele Gaarden her i Besøg paa Espe, jeg tør ikke vove mig med, De kan altsaa tænke Dem mig »paa Aarets første Dag«, »een­som, stirrende ud over Beltets graa Vande!« "

 

Læs også:  Historien om herregården Espe


 

20.6. 1848 —22.6. 1848 Espe

 

H.C. Andersen er i juni 1848 på Espe, hvor Grev Otto Moltke boer. De var venlige gamle mennesker, som var glade ved at se ham. Espe ligger tæt ved Bæltet, der er mange kæmpehøje og skove. De to dage han var der tog de på smukke ture og der var især af Interesse at se Basnæs, hvor datteren fra Espe er gift med Scavenius bor

Oktober 1856

H.C. Andersen er på besøg på Basnæs, men er på en endags udflugt til Espe

28.5.1865 Udflugt til Espe

H.C. Andersen bor på Basnæs og skriver til Henriette Collin, at han den 28. maj 1865 er jeg på Espe, da han har måtte love at spise der med Fru Scavenius, men han har betinget sig at han er tilbage igen på Basnæs senest kl. 2 om aftenen. Den unge Grevinde Moltke på Espe, en født Sehested Juul, er en meget elskværdig ung dame. Han vil ikke kalde hende smuk, men komplet »ladylike«.

29.12.1865 — 31.12.1865 Espe

Den 29. december 1865 er hele huset her på Basnæs blevet indbudt til Espe, som er fru Scavenius' fødehjem. Det er hendes brodersøn, Grev Otto Moltke der residerer på Espe, med sin nydelige, højst elskværdige frue, som er datter af Sehested-Juul på Ravnholt. H.C. Andersen ville gerne blive på Basnæs men han er blevet plaget for at komme der og da der blev bestemt at han ikke tog med skulle en af de andre også blive hjemme, og så har han  måttet give efter. Får man en finger griber man den hele hånd. Det er nu sat i scene således: at de i dag efter bordet, altså om aftenen, skal køre de 2 1/2 mil  til Espe i et dejligt måneskin. De skal blive der to dage og der var Jagt og lidt selskab;. De tog hjem til Basnæs i en rygende storm. Luzia og hendes broder, samt et par fætre kørte på åben charabanc, Fru Scavenius og H.C. Andersen i en lukket vogn, men det var ingen behagelig hjemfart. I sin stue fandt han for de to dage han havde været på Espe en rig post. Nytårsaften blev fejret på Basnæs.

Espe omkring år 1900    Kilde: www.erikpetersen.be

 

 

7.5.1871 —11.5. 1871 Espe

Søndag den 7 maj ankommer H.C. Andersen med tog fra København til Korser, hvor vognen fra Espe henter ham foran Banehotellet. Turen gik godt det var dejligt varmt solskin og hans sad alene i vognen hele vejen. Det var to goder som han ret skønnede på. Espe ligger op til skoven nær ved Store Bælt, man ser Sprogø, Langeland og Fyn.

Skoven er ved at springe ud og flere træer stod med store grønne knopper. Markerne var grønne og grøfterne med prangende gule Blomster. Skovbunden pranger med hvide anemoner, som lå der nyfalden sne på det grønne. Haven blåner af violer og turtelduerne inde i skoven har bragt ham en hilsen hans morgentur.

Han har fået to dejlige store stuer på Espe. Hans soveværelse er større end begge hans stuer var i Tordenskjoldsgade. Det andet værelse er  ligeså udstrakt som Fru Melchiors smukke hjørnestue på Højbro Plads hvor Osteribilledet hænger. Her er godt varmt og igår skinnede solen dejligt ind til ham. I dag til morgen er himlen grå, da det har regnet i nat, men det vil hjælpe på skoven at der igen kommer det varme solskin, da den så springer ud i al sin herlighed.

H.C. Andersen føler savnet herude på landet, særlig om aftner, som er lidt drøje, at sidde at tænke på at folk i byen nu er i teatret og at han blot sidder her!

Han sidder dog godt, men tankerne flyve så vide. Vorherre ved hvor lang han skal komme i denne sommer. Ser man første gang i året storken flyvende, da betyder det at man skal rejse, igår så han den første gang, men den var ikke flyvende. Den var spankende og så skal han også kun spanke lidt ud.

Lars Bjørnsten

Kilder: H.C. Andersens Dagbøger, HCA's almanakker Kb.dk og H.C. Andersen brevbase sdu.dk,

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk