H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

Det Kongelige Teater i København og H.C. Andersen

 

Skuespilhuset i Kjøbenhavn 1831

Det kongelige teater. Teaterbygningen på Kongens Nytorv i København var centrum i H.C. Andersens københavnske univers. H.C Andersen havde dog ikke succes hverken som sanger eller danser og senere som dramatisk digter. I årene 1820-1822 havde han en nogenlunde fast tilknytning til Det Kongelige teater. Først var han elev på danseskolen, siden hen på syngeskolen. Med solodanser Carl Dahlén's hjælp fik Andersen i 1821 sin debut på teatret , som medvirkende i balletten " Armida" . Desuden udførte han som korelev flere mindre statistroller.

Se også: H.C. Andersen og folketeatret Casino i København 1849

Billede fra 1874 af det gamle og det nye kongelige teater. Kilde: Kulturcentret Assistens

 


 

Plan af Det Kongelige Teater i Kjøbenhavn . I 1819, umiddelbart efter H.C. Andersens ankomst til København, så HCA " Poul og Virginie" fra en høkerloge på 3 etage.

Som elev i synge-danse (1820-22) var han tilskuer til talrige forestillinger fra "figurantindelogen" på samme etage (foroven til højre) og siden hen, da han fik sine dramatiske arbejder opført på teatret, fik han plads på gulvet, hvor H.C. Andersen i tidens løb avancerede til parterret til 1. parket.

 

 

 

 


 

H.C. Andersen billet til fri adgang i Det Kongelige Teaters 1. parket for sæsonen 1856-1857.

Det Kongelige Teater i København

The Royal Theatre in Copenhagen

 

 

 

 


 

 

 

Solodanser Carl Dahlén flygtede fra Sverige, som 21 årig i 1791. Dahlén  havde en stor karriere foran sig på scenen i den danseglade konge Gustav d. 3s hofteater.

 

En af kongens kammerherrer havde stillet Dahlén et forslag „..om at deltage i en blandt hofkavallererne udbredt last... “. Dahlén havde svaret igen med en knyttet næve. Det var en handling der fik svære konsekvenser for ham og han måtte flygte. Carl Dahlén blev blev derefter hilst velkommen  til den danske scene på Kongens Nytorv.

 

       Carl Dahlén (1788-1851)

 

 

 


 

Program til "Armida". Heroisk ballet af Carl Dahlén.

Opført første gang 12. april 1821. H.C. Andersen havde en rolle som trold.

Læs mere om: 

Troldkvinden „Armida“ og H. C. Andersen

 

 

 

Det Kongelige Teaters  Scene

 


 

Direktionen for Det Kgl. Teater meddeler H.C. Andersen  afsked fra teatret 1822  " At Directionen ved denne Maaneds Udgang entlediget Dem fra Theatrets Tieneste, undlader den ikke herved at meddele Dem.

Directionen for de Kongelige Skuespil, den 29 Juni 1822

E. Holstein, K.L. Rahbek, Jonas Collin"

Hvis ikke andet er nævnt, så er foto af Lars Bjørnsten Odense

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk