H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

H.C. Andersen

og

Ødsted ved Vejle 

 

 

I slutningen af august måned 2008 kunne man på nettet læse at Ødsteds "Tommelise" kunne fejre sin 50 års fødselsdag med bl.a. H.C. Andersen Paraden fra Odense ligesom Andersens eventyr om Tommelise blev oplæst ved Bydammen eller gadekæret i byen. Da jeg altid er interesseret i aktiviteter omkring H.C. Andersen  tog jeg bilen 10. oktober 2008 og fandt Ødsted gadekær eller bydammen. Det viste sig at være et trekantet bydam eller gadekær med støbt betonbund og uden vand i.

En meget venlig ødstedborger fortalte, at der nok var utætheder i betonen eller at vandet måske var blev lukket ud, således at vinterens frost og is ikke skulle skade figuren i midten af gadekæret. Desuden blev der oplyst , at der vistnok var stiftet en fond med det formål at vedligeholde eventyrfigurerne i gadekæret. Der var ingen oplysninger på stedet om hvem der havde skabt figurerne eller hvornår de var opstillet o.s.v.

Desuden fik jeg oplyst at der på en af vejene i det lille samfund også var "Den lille pige med svovlstikkerne" og det lykkedes at finde pigen siddende placeret på Ammitsbølvej i skellet mellem nr. 8 og nr. 10. Jeg har på nettet læst mig til at Tommelise, Ønskebrønden og Den lille pige med svovlstikken blev skabt af Dyrlæge Ravn, Ødsted.

Den grønmalede Tommelise støbt i beton kan ses i gadekærer eller bydammen ud for ejendommen Vesterbyvej 3 i Ødsted ved Vejle. Flot må det se ud når der er vand i gadekæret eller i bydammen!

 

Den kreative ildsjæl til H.C. Andersen eventyrfigurerne  i Ødsteds gadekær var den lokale dyrlæge Ravn.

Dyrlæge Bertel Peter Ravn var født 3. april 1911 i København og søn af snedkermester Niels Mortensen Ravn og Hustru A. K. Ravn. Han overtog  A. Nielsens dyrlægepraksis i Ødsted i 1934.

 

Tommelise på sit tulipanblad, de små fisk og den  gamle skruptudse midt i Ødsteds gadekær. Læs H.C. Andersens eventyr fra 1835 om  eventyret "Tommelise" her !

 

 De snehvide pige, der sidder op af væggen er den  "Den lille pige med svovlstikkerne" og hun har slået sig ned mellem nr. 8 og nr. 10 på Ammitsbølvej  i Ødsted ved Vejle. Skaberen af denne figur skulle så vidt det er muligt at få oplyst også dyrlæge Ravn. Foto:  Lars Bjørnsten Odense
 

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk