H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

H.C. Andersen Skolen - et moderne eventyr i 1959

SE og HØR's udsendte medarbejder besøger New Yorks nyeste skole i Harlem, der er opkaldt efter vor verdensberømte digter

Midt i Harlems triste asfaltjungle ligger den smukke hvide skolebygning, der bærer H.C. Andersens navn.

Se også side nr. 2 om Hans Christian Andersen skolen i New York U.S.A

Hvis H. C. Andersen endnu havde levet, ville hans yndlingsspadseretur gå gennem Harlems fattigkvarterer i New York ... hen ad Lenox Avenue og op ad 122nde Gade, hvor hans skole knejser som et strålende palads for børnene midt i storbyens smuds. Her har New Yorks skolevæsen i hans navn skrevet et eventyr, der for 900 negerbørn kan blive indledningen til et nyt »Mit livs Eventyr«.

Da Public School Nr. 144 i marts skulle navngives, ønskede man med denne skole, der vil være et mønster for byens fremtidige skolebyggeri, at sætte et levende mindesmærke for børnevennen H. C. Andersen, der igennem sit liv satte et lysende eksempel på succes, nået gennem hårde kampe efter en barndom i yderste fattigdom.

Skolens elever, der er i alderen fra 7 til 12 år, kommer alle fra Harlems usleste negerkvarterer. På de knap tre måneder, skolen har været i brug, har de allerede lært at kende og elske den gamle digter og hans skole, og hvad der er vigtigere: stoltheden over den nye bygning har på den korte tid, der er gået, medført en ændring i børnenes opførsel, således at mange er kommet væk fra forbryderbanen. Hvor der tidligere blev begået 2-3 butikstyverier daglig på vejen til og fra skole, er anmeldelserne nu faldet til mindre end en om ugen ... en bedring, som myndighederne fører direkte tilbage til børnenes stolthed over deres nye skole.

Seks timer om dagen har eleverne i H. C. Andersen Skolen et fristed fra storbyens triste stenbro. Fra det øjeblik de træder igennem skoleporten, møder de i skolens lyse, smukke omgivelser ikke blot lærdom, men hvad der betyder langt mere ... kærlighed og forståelse.

Kunne H. C. Andersen i dag se børnenes glæde over skolen og føle den kærlighed, de nærer til ham, ville han sikkert sætte sig ned og skrive et nyt, smukt eventyr med indledningen: .Der var engang en skole .....

Se også side nr. 2 om Hans Christian Andersen skolen i New York U.S.A

Det bedste måltid - og måske det eneste! Frokosten består af suppe, sandwich, kødret, mælk, orange juice og is eller frugt. Det er i mange tilfælde døgnets eneste måltid for eleverne i H.C. Andersen Skolen, for i hjemmene må de gå for lud og koldt vand - og der er som regel ikke rindende vand, der er tale om i de for længst saneringsmodne lejekaserne, de bor i.

Kilde: SE og HØR 24. juli 1959. Tekst og foto Viggo E. Steenstrup

Bringes efter tilladelse fra Aller den 7. december 2010

 

 


Vis stort kort

 

Hans Christian Andersen Complex

Public School M144 134 West 122nd Street New York, NY 10027-5599
tlf. (212) 316-0943 United States

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk