H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

H.C. Andersen besøgte Villa d'Este i Tivoli ved Rom første gang den 12. februar 1841

dell' Ovato fontænen i Villa d'Este. Bygget i perioden 1566-1570 og designet af Pirro Ligorio

Lidt historie :

I middelalderen var Tivoli en af de vigtigste byer i Roms nærområde og byens største seværdighed er Villa d'Este og parkens mange fantastiske fontæner. I midten af 1500-tallet tegnede arkitekten Pirro Ligorio Villa d'Este og den blev bygget efter anmodning fra kardinal Ippolito d'Este. Byen Tivoli ligger meget smukt på bjergsiden og floden Anienes vand er med til at give haven en speciel atmosfære med dens mange skulpturer,vandfald og fontæner. Ligesom vi i dag 2007 også er dybt betaget af dette område var H.C.Andersen det også i 1841. Dette fremgår bl.a. af hans dagbøger og optegnelserne, som du kan se nedenfor:
 

 Unesco: Villa d'Este Patrimonio Mondiale 2001

Villa d'Este i Tivoli med dets slot og haven er en af de mest bemærkelsesværdige og  samlende eksempler på en af mest raffinerede eksempler på renæssancen. Dets udviklende design kombineret med med arkitekturiske elementer , som f. eks fontæner, ornamenter på de udsmykkede bassiner gør denne have til et unikt eksempel på en italiensk 1500' hundredtals have. Villa d'Este var en af de første og tidlige modeller for europæiske haver og havekunst.


H.C. Andersen besøgte Villa d'Este i Tivoli første gang den 12. november 1833:

Om dette besøg skriver H.C.Andersen i sin dagbog:

"Tirsdag 12 Oppe før 6 for med D, N og Jensens at tage til Tivoli.....................— Nu gik vi til Villa d'esti, der næsten staaer øde. Freskomalerier og uhyre Anlæg i Haven, en heel Alee med Fontaine ved Fontaine, vist over 100; romerske Ørne som Vandet sprang ud af Næbbet, Genier og Taarne. — Her vare de største Cypresser jeg har seet, smukke Penier og stolt Udsigt fra Therasserne. Klokken 2½ kjørte vi alt hjem, et smukt gammelt Taarn ligger nær ved Tivoli, rundt om paa Campanien er Ruiner; vi kom over en lille Flod, der lugtede saa afskyelig, Svovl-Partikler flød paa Vandet og forpestede hele Egnen. Klokken 6 vare vi hjemme og spiiste nu hos Lepri."

H.C. Andersen besøgte Villa d'Este i Tivoli 2 gang den 12. februar 1841

Kilderne til besøget er digterens dagbog fra hans rejse til Italien heri skriver han :

"
…..Vi gik nu rundt om Dalen forbi Horatss Huus, der nu er en Kirke; saae den store og de mindre Kaskader, over en Bro kom vi paa den anden Side op og forbi Templum del Tosse, ind i Mecenas Villa, der nu er benyttet til et Jernværk.
Her gik vi mellem Ild og Vand; kom op paa det flade Tag…og gik saa gjennem Byen til Villa d'Este med Udsigt over den gamle Have, Dalen og til Rom over Campagnen.
(Fra Mecenas Tag saae man mellem to foranliggende Bjerge, Toppen af Soracte). Vi steeg ned paa Terrasserne, men Vandene sprang ikke. Rothe og Holst gik til Hadrians Villa, jeg blev hjemme for den voldsomme Tandpines Skyld...."
 

 

http://www.tibursuperbum.it/eng/monumenti/villadeste/index.htm

Foto:  Lars Bjørnsten Odense

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk