H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

Dronning Margrethe, H.C.Andersen og

"Kærlighed i Skarnkassen"

Kostumer og skitser til forestillingen "Kærlighed i Skarnkassen" er krereret af Dronning Margrethe  udstillet i Kongesalen på Børglum Kloster i Nordjylland i maj 2008.

 

Pantomimeteatret i Tivoli dannede i 2001 en flot ramme om Dronning Margrethes og Diana Bjørns balletpantomine "Kærlighed i Skarnkassen".

 Kærlighed i Skarnkassen bygger på de tre H.C.Andersen eventyr “Flipperne”, “Stoppenålen” og “Kjærestefolkene”. Disse eventyr har det tilfælles at de handler om indbildskhed. Koreografi og iscenesættelse er af Dinna Bjørn og scenografi er Dronning Margrethe II. Forestillingen "Kærlighed i Skarnkassen" havde urpremiere 5. juli 2001 i Tivoli i København. Scenografen har lavet sin egen historie om hovmod og kærlighed. Strømpebåndet, Redekammen, De Fem Fingre, Toppen og Bolden, Strygejernet og Saksen var nogle af de figurer fra eventyrerne, som Dronningen kreerede kostumer til.

 

Alt har været gennemgået til de mindste detaljer og Dronningens tegninger og kostumer bærer præg af akkuratesse, eventyrlighed, fantasi og farverigdom.

Om handlingen, så vil Toppen, vil være kæreste med Bolden. Dette syntes Bolden ikke om idet hun er for fin . Mange af figurer syntes de er bedre end alle de andre, men de ender alle i skarnkassen.

 Forestillingens "Fem fingre" er nogle spilopmagere, som kæder forestilling sammen på en sjov måde.

 

Inspiration til de fem fingre har dronningen nok fået fra H.C. Andersen eventyret Stoppenålen hvor Andersen skriver:  "Ja, jeg har boet i Æske hos en Jomfru," sagde Stoppenaalen, "og den Jomfru var Kokkepige; hun havde paa hver Haand fem Fingre, men noget saa indbildsk, som de fem Fingre, har jeg ikke kjendt, og saa vare de kun til for at holde mig, tage mig af Æske og lægge mig i Æske!"

Pantomimeteatret i Tivoli er unikt og bygger på en dansk tradition med klassiske pantomimeforestillinger  i gennem flere hundrede år.

Siden 1911 er der desuden blevet opført balletter og ofte har H.C. Andersen og hans eventyr dannet baggrund for forestillinger på det berømte pantomimeteater midt i København.

 

Kostumer og skitser til forestillingen  "Kærlighed i Skarnkassen" er krereret af Dronning Margrethe har været udstillet på Børglum Kloster i Nordjylland i 2008 under titlen " Kongelige kostumer i Kongesalen", der er udstillet 17 kostumer.

 

Pantomimeteatret. Denne 1:20 model af Pantomimeteatret. Benytter Dronningen ved udviklingen af Scenografierne. I modellen er udstillet slutscenen til ”Fyrtøjet”. Alt er lavet af Hendes Majestæt Dronningen.

Desuden kan på udstillingen ses flere forskellige arbejder udført af Dronning Margrethe ti forestillinger på Pantomimeteatret, en model af Pantomimeteatret med slutscenen fra Fyrtøjet  samt originaltegninger til Tommelise opført 2005 og Fyrtøjet opført i 2007. Foto: Lars Bjørnsten Odense

lb 110508

Nedenfor ses en udsnit af de kostumer, der blev brug i  "Kærlighed i Skarnkassen"

 

Toppen og Bolden Toppen og Bolden
Strygejernet Flipperne
Oversigt over Kongesalen Toppen og Bolden
Toppen og Bolden Støvleknægten og Strømpebåndet
De Fem Fingre Flipper
Saksen Stoppenålen
Stoppenålen Strømpebåndet
Toppen og Bolden Redekammen
Tre af "De Fem Fingre" Toppen og Bolden

Stoppenålene Et udsnit af Kongesalen

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk