H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

H.C. Andersen: "Jeg var chokolade.."

H.C. Andersen portrætteret i chokolade. Set på København Bymuseum i 2005

Den 13. juni 1872 åbnedes "Den nordiske Industriudstilling" i København. H.C. Andersen besøgte første gang udstillingen  mandag 17. juni 1872. Digteren syntes dog ikke udstillingen gav udtryk for den udstrækning og forskellighed som verdens lande kan give. Han synes at det var smukt med de små møblerede stuer og at det var en prægtig udnyttelse af volden og voldgraven

H.C. Andersen ærgrede sig over at udstillingen her, ligesom den i Paris ikke udstillede hans buste, men derimod mange andre poeters og særligt Bjørnsons. digteren skrev lakonisk i sin dagbog "at jeg var i chokolade, der kunne man jo også gnave på mig." . Der er ingen tvivl om at han synes at netop hans buste burde være på udstillingen.

København Bymuseum havde i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 en udstilling "Vanddråben" og brugt denne sentens af H.C. Andersen og samtidig var der udstillet 3 buster af H.C. Andersen i chokoladelignende farve. Hvem der er kunstner, årstal m.m. er ikke angivet.

Prospekt over Industri- og kunstudstilling 1872 i København

 

 

H.C. Andersens dagbog fra mandag 17. juni 1872 omtaler udstillingen således:

"Tog første Gang ind paa Udstillingen .... Udstillingen overraskede mig, den kunde værdig slutte sig til den i Paris, det vil sige være en enkelt smuk Deel af samme. Her var ikke den Udstrækning, og denne Forskjellighed, som forskjellige Verdens Lande kan give. Men her var smukt, ja hyggeligt med de smaa meubelerede Stuer, den prægtige Benyttelse af Volden og Voldgraven....

 

 

...og da jeg tilsidst efter tre Timers Vandring derude skyndte mig afsted i en Sporvogn gik denne kun til Kongens Nytorv, jeg satte mig der ind i den næste der kom og der sad Skrikkes. Et ærgrede mig paa Udstilingen, her, som i Paris, fandtes ikke min Buste, derimod alle de andre Poeters og særligt, som i Paris, Bjørnsons. Jeg var i Chokolade, der kunde man jo ogsaa  gnave paa mig. —"

 

Se også følgende sider om chokolade og H.C. Andersen:


Foto: Lars Bjørnsten Odense

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk