H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

 

Præstø købstadsmiljø som på H.C.Andersens tid

 "Kunne de tænkte dem at smage vor sjokolade, Hr. Andersen?" Apoteker Aarsleff i "Det Gule Apotek" i Adelgade var en driftig mand. Ikke nok med at han drev apotek og barbersalon, han fremstillede også den ypperste mørke chokolade samt Esprit de Valdemar til sine prominente kunder. H.C. Andersen, der kom hos Aarsleff for at blive barberet, sagde Ja Tak. Andersen holdt meget af Præstø by og omegn, som han ofte besøgte. "Som De sikkert ved", sagde han til Aarsleff, "residerer jeg hos den unge familie Stampe på Christinelund. Dejlige mennesker og de dejligste børn…Ja, jeg er nu Gudfader for alle fire døtre", indskød han, uden at lægge skjul på sin stolthed. Andersen så altid frem til sine besøg på Christinelund. Han hyggede sig rigtigt med familien dér, gik ture i skoven og lavede papirklip med børnene.

 I årene fra 1838 til 1845 var Andersen også tit på besøg på Nysø Slot, et af landets smukkeste barokanlæg. Ofte var han her sammen med andre af åndslivets store skikkelser som Thorvaldsen, Grundtvig, Ingemann og P. C. Skovgaard. I bugten ud for Nysø lå på Andersens tid et badehus, som han flittigt benyttede sammen med Thorvaldsen og slotsherren Henrik Stampe. I Faksinge Skov nordvest for Nysø ligger Thorvaldsens Bakke, som Thorvaldsen og H.C. Andersen gik tur til for at nyde solnedgangen over Even Sø.

 H.C. Andersen skriver i sine dagbøger om talrige udflugter til Jungshoved. Mange af de steder, han besøgte, kan ses endnu. H.C. Andersen tog ofte med skib fra København til Bøged, hvor skibet kastede anker. Passagererne blev så roet ind til anløbspladsen, der stadig kan ses. Her blev han hentet af en vogn fra Nysø eller Christinelund. Andersen holdt også af Jungshoved kirke. Kirken har kalkmalerier af Fanden selv samt en altertavle og en døbefont, udført af Thorvaldsen.

 Christinelund og Nysø ligger der endnu, på hver sin side af byen. Nysø Slot kan beses udefra, og parken samt Thorvaldsen Samlingen kan besøges. I Præstøs gamle bydel kan du opleve et af landets mest uspolerede købstadsmiljøer – overleveret til os i dag, direkte fra H. C. Andersens tid.

 Denne tekst er et uddrag af brochuren ”I H.C. Andersens fodspor – på Sjælland og Møn”. Udgivet i 2005. Velkommen til H.C. Andersen Land!

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk