H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

      

H.C. Andersens mor.

Anne Marie Andersdatter (1774-1833)

Kopi af originalklip

Hun var en frodig og køn kvinde, der var bondeklædt og gik med hue. Hun havde store brune øjne og var født i perioden 1773-1775 i Bogense. Ved folketællingen i 1787 registreres den 13-14 årige pige for første gang og registreres som brændevinshandler og kromand Rasmus Ibsens tjenestepige i Gråbrødrestræde.

 

 Moderen havde en stærk overtro og beskæftigede sig med dagens og nattens mange tegn og varsler bl.a. om Kometen i 1811. Hun deltog i store religiøse sammenkomster på det årlige Sct. Hans Marked ved St. Regisse Kilde ved Frørup på Sydøstfyn. Kloge koner som Mette Mogensdatter blev også brugt, således også ved H.C. Andersens fars død.

  ”From og overtroisk voksede jeg op” skriver Andersen. Dette med baggrund i moderens fynske og synske væsen. Andersen følte sig tiltrukket af såvel Jesus, som Odin og Thor. Troen på at alt, hvad der lever og ånder på en eller anden måde er besjælet fik Andersen i rigelige mængder fra sin moder.

H.C. Andersen kendte eksistensen af de underjordiske væsener i gravhøje, der fandtes elverpiger, alfer, nymfer, lygtemænd. Åmanden ved Odense Å var en som Andersen kendte eksistensen af. Alle børn i Odense kendte til Åmanden, han havde mange ansigter og var gammel og ensom. Åmanden skulle hvert år have mindst et menneske til sig., derfor var det vigtigt, at vise åen respekt og aldrig klage over, at nogen forsvandt. Åmanden gav og tog.

 

 

 

En af de herregårde som Andersens mor og hendes lille dreng Hans Christian kunne tænkes at have arbejdet på er Hofmannsgave på Nordfyn Odense.

 

Andersen havde i de sidste år af moderens liv fra 1829-1833 ikke været stolt af sin fattige og alkoholiserede morder og efterhånden som han fik mere og mere succes vendte han moderen ryggen, selvom han i perioder hjalp hende med tøj og penge.

Brev fra H.C. Andersen til sin moder dateret 19 august 1831 og 2. september 1831

 

I perioden efter hendes anden mands (Niels Jørgensen Gundersø) død i 1833 skriver hun til sin søn, at hun lider nød og beder om hjælp. Moderen kan dog ikke selv skrive, da hun er analfabet, men får andre i nabolaget til det. Ifølge brevene til sin søn har hun en håndfuld velgører , der hjælper hende. . H.C. Andersen så sin moder sidste gang i sommeren 1832 og moderen døde , blind og alkoholiseret den 7. oktober 1833, som Lem i Doctors Boder i Odense.             

 lb 

Foto: Lars Bjørnsten Odense 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk       
 
      

 

     

Turist - Tourist

Odense - City of Hans Christian Andersen

 

H.C. Andersen:

Levnedsbog

Mit Livs Eventyr