H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

H.C. Andersen og den keramiske frise i Holstebro Gymnasium og HF’s vandrehal

Døesvej 64  7500 Holstebro Tlf. 97414222
 

Keramikfrisen er udført af kunstnerparret Lene Adler Pedersen og Bjørn Nørgaard i perioden 1994 - 2006. Frisen i vandrehallen er ca. 24 m. lang og måler i højden ca. 2,30 m
 

Motiverne til smukke keramikfrise er hentet fra den danske litteraturhistorie. Frisen er en billedfortolkning af karakteristiske episoder i fire store danske forfatteres liv og kunst. De fire, som Lene Adler Pedersen og Bjørn Nørgaard har valgt at fokusere på, er salmedigteren Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872), eventyrdigteren Hans Christian Andersen (1805-1875), filosoffen Søren Kierkegaard (1813-1855) og forfatterinden Karen Blixen (1885-1962). Forfatterne er skildret som unge, modne og ældre og deres forfatterskaber citeres på forskellige måder. Ved flere af de 4 forfattere er der citater fra deres litterære produktion malet på eller skåret i leret. Ved andre af forfatterne er der illustrationer fra deres litterære produktion eller billeder af betydningsfulde personer i samtiden.

Frisen er udformet som relieffer i mange forskellige farver, der bliver bundet sammen af en gennemgående ornamentik med buer og søjler. Et trappeforløb på alle reliefferne medvirker til at skabe rum og dybdeoplevelse. Frisen brydes af 3 dørpartier. Den første dør giver adgang til et større mødelokale. Over døren har Bjørn Nørgaard modelleret 13 ugler. En anden dør fører ind til studievejledernes kontorer. Her er motivet visdom, der strømmer op ad den store bog.

Det sidste og bredeste dørparti fører ind til skolens festsal. Her er motivet over dørene et 5 meter langt gribedyr. Gribedyret holder kærlighedens frugt i den ene ende og kundskabens frugt i den anden ende. Dyrets krop er snoet som et stiliseret DNA - molekyle. Dette motiv har Holstebro Gymnasium og HF valgt som bomærke da skolen pr 1. januar 2007 overgik fra Ringkøbing amt til en status som en statslig selvejende Uddannelsesinstitution.

 

Her på siden har hovedvægten været på H. C. Andersen, men frisen skal ses i sin sammenhæng med de andre store personligheder og derfor opfordres interesserede, der ønsker at se værket i sin helhed, til at lægge vejen forbi gymnasiet i Holstebro.

Kilde: www.hogym.dk juni 2010

 

Se interviewet med de studerende Simon Falk, Heidi Jepsen & Ida Lundø Madsen: ‘Oculus møder Bjørn Nørgaard’, Oculus, nr. 31, 2006

 

 

Del af frisen med H.C. Andersen:

 
Frisen med H.C. Andersen, hvilke ting kan ses og mærkes
1 2 3 4
 "Fyrtøjet", Prinsessen på Ærten, Den lille Havfrue, , Den lille Idas Blomster, Klods Hans Den uartige dreng, Kejserens nye klæder, Tommelise, Den flyvende Kuffert, Metalsvinet, Den standhaftige Tinsoldat. Historien om en Moder ( tornebusken). De vilde Svaner, Ole Lukøje, Svinedrengen Kjærestefolkene ( toppen og bolden) Historien om en Moder, Den grimme ælling, Klods Hans, Snemanden ( kakkelovnen), Den lille pige med svovlstikkerne, Engelen, Grantræet, Lille Claus og store Claus (økse)
H.C. Andersen gående rask af sted med stok og rejsetaske H.C. Andersen med butterfly siddende i en lænestol holdende på pen og papir og med en pil brystet, H.C. Andersen stående med spadserestok H.C. Andersen liggende og døende med hatten svævende over hovedet

 

H.C. Andersens portræt i de fire forløb. Læg mærke til de forskellige ansigtsudtryk, hattens placering m.m.

 

Nedenfor bringes et udpluk af billeder primært vedr. H.C. Andersen

Foto: Lars Bjørnsten 4. august 2010

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk