H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

VisitOdense

 

 

"Livet er fuldt af solskin, det bedste sker altid"

H.C. Andersen. Oliemaleri af August Grahl 1846

H.C. Andersen Museet i Odense har i 1949 ved hjælp af midler fra en anonym giver været i stand til at erhverve den tyske maler August Grahls oliemaleri af digteren. Billedet blev malet i 1846 under H.C. Andersens ophold i Dresden. Billedet har indtil 1949 været i tysk privateje. Det blev tilbudt den danske militærmission i Tyskland. Udenrigsministeriet lod tilbuddet gå videre til museet i Odense.

Det er efter dette billede eventyrdigteren ønskede det stålstik, som findes i den tyske oversættelse af "Mit Livs Eventyr" fra 1847. H.C. Andersen hentyder til denne udgave i et brev af 6. marts 1846 til Henriette Collin: ".....Professor Grahl, een af de rigeste Kunstnere her, der kun maler for sin Fornøiele og er en udmærket Mand, malede mit Portræt i Olie, det er ganske fortræffelig, ligner mig, saaledes som jeg vil see ud; efter dette har jeg skrevet til Lorck i Leipzig skal Staalstikket gjøres...."

August Grahls malerie er blevet brugt som forlæg til det stålstik, der i 1847 blev brugt som titelbillede i "Das Märchen meines Lebens ohne Dichtung". Oliemaleriet er forsynet med en påskrift af H.C. Andersen på tysk.Das Leben ist voll von Sonnenschein, und Das Beste geschieht immer! H.C. Andersen Dresden 17 marts 1846.  På dansk skulle det oversættes til "Livet er fuldt af solskin, det bedste sker altid"
 

"Das Märchen meines Lebens ohne Dichtung" 1847 .H. C. Andersens første selvbiografi, som blev skrevet under hans rejse i 1845-1846. Heri ses stålstikket, der er lavet efter oliemaleriet.

 

Kilde: Jydske Tidende  27. september 1949

Foto: Lars Bjørnsten Odense 2004

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk