H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

VisitOdense

 

 

H.C. Andersens Kager

Set hos La Glace Skoubogade 3 1158 København K

H.C. Andersens Kage set i vinduet hos La Glace i København 3. december 2011

 

Lagkagen er lavet i  anledning af 200 års dagen for H.C. Andersens fødsel. H.C. Andersens Kage indeholder. Citronfromage, hindbærsmør med stjerneanis på saftig nøddebund. Pyntet med hvid chokolade. 1. stk lagkage koster 52 kr. En 10 personers lagkage koster 520 kr. og laves normalt kun på bestilling, Det står der på et skilt i udstillingsvinduet  til Conditorie La Glace på Skoubogade 3 København.

 

I anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 fremstillede Conditorie La Glace 13 forskellige eventyrlige kager. I dag -  2011 er der vistnok kun mulighed for  købe H.C. Andersens Kage. Ideen til kagerne stammer fra H.C. Andersens eventyr og hver måneds kage kan relateres til et af Andersens eventyr.

 

 

I januar 2005 var månedens kage "Møllehjul" med inspiration fra eventyret Fyrtøjet. De er lavet af citronmørdej med citronsmør. I februar var Amor fra "Den uartige Dreng" inspirator til kagerne "Amor". De er lavet af kirsebær på bagt marcipan - vaniljecreme.

 
  I marts var kagerne "Svaner" med inspiration i eventyret "Den grimme ælling. Lavet af vandbakkelser med appelsincreme. I april var kagerne "Prinsessemakroner" fra eventyret  "Prindsessen på Ærten". Kagerne er franske makroner med pistacie. I maj var kagen en Blomstereng med inspiration fra eventyret "Sommerfuglen". Lavet er en hvidvinsfromage med blomster i gele'. I juni præsenteredes "Danmarkskagen" med inspiration fra eventyret "Svanereden". Lavet af mascarponecreme med rabarberkompot på hvid chokoladebund". 

 

I juli "Hyldemor" fra eventyret af samme navn. Hyldemor er en hyldesorbet med friteret mynte. Eventyret "Kejserens nye klæder" gav navn til august's kage "Kejserkage". Er lavet af skovbær med marengs bagt på kejserbund. Dronningetøfler var septembers kage. Det er abricosmarengs med te-trøfler og inspiration er fra eventyret "Theepotten". I oktober var der Lykketærte fra eventyret "Lykken kan ligge i en Pind". Kagen er en pæretærte med hasselnødder og figner. Florentinere var novembers kage, som består af tørrede bær og mandler bagt i karamel. Inspiration  i eventyret Metalsvinet. I december 2005 var det selvfølgelig kagen "Grantræet" med inspiration af eventyret af samme navn. Kagen "Grantræet" er lavet af nougatroulade med orangetrøffel.

 

Der er ikke gjort optegnelser om at H.C. Andersen har været på La Glace, men det er uomtvistelig at han havde sin gang i kvarteret omkring konditoriet, som er grundlagt 8. oktober 1870 under navnet "Henningsens Kælder".

 

 

Et udsnit af de mange lækre kager i vinduet, som bl.a. Sjernekræs, Lucky You, H.C. Hat, Gyldne Tider, Appelsin-kage, Det Gyldne Tårn.

 

 

I H.C. Andersens dagbøger og breve findes der ikke meget om conditorier, men han gør sig dog nogle få notater om dette i forbindelse med sine rejser til udlandet:

 

 H.C. Andersen er i Paris den 11. juni 1833,  hvor H.C. Andersen skriveri et brev til sin ven Edvard Collin. HCA  står på gaden og ser "..... Kjødboutikker, hvor Pølserne hænge i Festons, Conditorier med kunstige Kager, som gothiske Slotte....."

 

Fredag 9. juli 1852 er H.C. Andersen på rejse til bl.a. Zürich, hvor han i sin dagbog bl.a. skriver ...... "Her er mere velhavende Bygninger, man har længer at gaae i Solheden. — Rundtom læses Speisewirtschaft, ingen Konditor og er der Een har han ikke andet en Sødt Kram og mange Fluer"....

 

Søndag 16 Februar 1834 hedder det i HCA's dagbog. ...... Vi fik hverken at spise eller drikke gik derfor bort og hen hos en Conditor, fik slet Puns, vandrede nu ud paa Molaen hvor der var meget stille, Lavaen løb ned af Vesuv, det var Maanskin og Søen brødes stærk mod
Kysten..... —

 

Dagbogen  fra onsdag den 24 April  1833...." Efter Bordet spadserede jeg med Begge Sønnerne, den ene synes at have været og er med i Verden, han slog selv stærkt derpaa. — Vi vare sammen hos en Conditor, hvor der var en Dansk Pige i Boutikken, hun var meget smuk og qvindlig, hun ønskede at komme hjem, da hendes Stilling der i Huset forekom hende mislig...."

 

Kilder: SDU brevbase, kb.dk samt "Eventyrlig kager fra La Glace frit efter H.C. Andersen" Marianne Stagetorn Kolos og H.C. Andersen 2004. Foto: Lars Bjørnsten Odense.

 

Lars Bjørnsten 6. december 2011

 

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk