H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

 

Thorvaldsens Hus Via Sistina 46 Rom

 

 

Tegning af H. C. Andersen. Motiv "Thorvaldsens Huus i Via Sistina i Rom." Sted Via Sistina, Rom, Italien. 19 oktober 1833. Kilde Odense Bys Museer
 

  

 

Foto : Lars Bjørnsten 2007

 

På marmortavlen på facaden ved Via Sistina 46 står der "Alberto Thorvaldsen af København. Født 7 november 1770. Død 24.marzo 1830. I den skulpturelle kappestrid med de bedste grækere havde han ikke sin lige".

 

Via Sistina er gaden der går fra toppen af Piazza di Spagna ved Trinitá dei Monti, fører til Piazza Barberini. Tidligere hed gaden Strada eller Via Felice. Thorvaldsen boede og arbejdede i dette område gennem næsten hele sit romerske liv. Hans første bolig i Rom og værksted lå i Via Babuino 119. Et års tid senere flytter han ind i  i Via Sistina, hvor han skulle bo resten af sin tid i Rom. På denne gade boede han to forskellige steder i nr. 25 og i nr. 141 inden han  i 1804 flyttede ind i nr. 46 Casa Buti.

 

 

 

 

 

Thorvaldsen blev født 19. november 1770 i København og døde i København 24. marts 1844.

 

Han blev begravet i Thorvaldsens Museums gård i september 1848 efter at være blevet bisat i Vor Frue Kirke i 1844.

 

Udsnit af maleri af Bertel Thorvaldsen: Maler Gertner 1840.

 

 

 

 

H.C. Andersens første ophold i Rom var i perioden fra den 18. oktober 1833 til den 1. april 1834. Allerede dagen efter sin ankomst til Rom 19. oktober 1833 opsøgte Andersen billedhuggeren og maleren Bertel Thorvaldsen og så hans righoldige malerisamling, som han efter sin død ville skænke Danmark. H.C. Andersen boede skråt overfor Thorvaldsen i samme gade Via Sistina. H.C. Andersen besøgte flere gange Thorvaldsen privat i via Sistini og hans forskellige atelier og så hans arbejder i såvel marmor som i gips . Thorvaldsen besøgte H.C. Andersen flere gange bl.a. for at høre oplæsning af bl.a. Agnete. H.C. Andersen beskriver aftenen således i sin dagbog for fredag den 6 December 1833: 

 

"Til om Aftenen Klokken 6 havde Thorvaldsen mældt sig for endnu engang at høre min Agnete, jeg gik hjem lidt over 5 for at være tidsnok, men da jeg kom ind i Værelset, sad allerede den Gamle der, havde faaet Lys tændt og læste i en Bog, han havde glemt Tiden og vilde da heller komme for tidlig sagde han, de øvrige Danske som endnu ikke kjendte Digtet, var først indbudet til Klokken 6, vi maatte da ene tilbringe denne Time, siden kom Bissen, Petsholdt, Koop og Berg fra Norge. Hertz sad tæt ved mig, jeg følte mig særdeles geneert, følte at jeg læste det slet, thi jeg tænkte alle Øieblikke, hvad mon han tænker; jeg jog afsted i Galop. Thorvaldsen sad med det alvorlige kloge Ansigt og hørte opmærksomt, og naar jeg saae paa ham tilnikkede   han mig Bifald; han gjør meget af Agnette; Hertz yttrede ikke et Ord, hverken for eller imod. —"
 

 

 

 

Via Sistina med Thorvaldsens hus til højre og

 

I Baggrunden ses tårnet på Basilica di Santa Maria Maggiore

 

Se mere om Thorvaldsen og H.C. Andersen her!

 

 

 

 

 


Vis stort kort

 

 

På kortet ovenfor fra Google ses til højre en del af den gule bygning, Casa Buti, hvor bl.a. Thorvaldsen boede. Lidt længere henne ad gaden til venstre der hvor der er en hvid bil med tændte forlygter var H.C. Andersens værelse i via Sistina 104

 

 

Bertel Thorvaldsen boede i Rom fra 1797 til 1838. Thorvaldsen var blevet en institution i byen og blev agtet højt af bl.a. sine yngre generation af  landsmænd bl.a. H.C. Andersen. Rom var dragende for de unge digtere og malere og søgte stor inspiration i byen.

 

Thorvaldsen flyttede i 1804 ind i Casa Buti ved via Sistina. Her fik han en 7 værelses lejlighed. Dette blev et kunstnerkollektiv og blev hjemsted for mange danske kunstnere bl.a. Eckersberg, Oehlenschläger, indtil han i 1838 rejste tilbage til Danmark. H.C. Andersen kunne fra sin altan se op til Thorvaldsens Hus i via Sistina og Andersen kunne af Thorvaldsen altid få et trøstende ord. Dette i  en tid der til tider ofte var præget af kritik mod Andersen og hans forfatterskab. Hver morgen gik H.C. Andersen op ad via Sistina for at komme til Caffe Greco for at få morgenmad og hente dagens post. Cafeen var samlingssted for mange af de udenlandske kunstnere der var i byen.

 

Stedet hvor Thorvaldsen boede her Casa Buti i via Felice og ligger på det nuværende via Sistina. Det var en bagbygning til Palazzo Tomati, hvis hovedbygning vendte ud mod via Gregoriana. Denne ejendom blev i 1781 erhvervet af Camillo Buti, der blev Bertel Thorvaldsens husvært. Camillo Buti døde i en tidlig alder og for at skaffe sig en indtægt lejede hans enke Anna Maria Buti værelser ud til kunstnere fra især Danmark og Tyskland.

 

I Casa Buti herskede der ikke de nemmeste betingelser for beboerne, der var defekte mursten, væggene var kalkede og møblementet bestod af stråstole og bord samt kommode malet med oliefarve . Pensionærerne spiste i familien Butis dagligstue, der samtidig tjente som vaskerum, badeværelse samt blev anvendt til andre familiære gøremål.

 

Malerinden Louise Seidler har beskrevet Thorvaldsens værelser i Casa Buti. Hun skriver at udover Thorvaldsen boede Schadow, Wach og Sennf under samme tag på første sal i Casa Buti. Thorvaldsen var den eneste af de fire der havde mere end et værelse. Han havde tre værelser heraf var det første et lille atelier, hvor der var det rodede med staffelier, ufærdige basrelieffer. Gulvet, borde og stole var dækket med små figurer. Kun med besvær kunne man finde en stol at sidde på. Der var rodet overalt på bl.a. på bogreolerne og det var svært at finde skriveværktøj eller skrivematerialer. Soveværelset var meget lille og til trods herfor stod der tæt ved kunstnerens seng en modellerstol med et påbegyndt skulptur, som han plejede at arbejde på så snart han stod op. Bagved soveværelset var der et noget større værelse, som var udsmykket med malerier, som Thorvaldsen havde købt af økonomisk trængte kunstnere for at støtte dem. På bordene lå rodet all slags sager, udgravede vaser, mønter, bronzefigurer m.m. Fra dette værelse var der en dør der førte til en større sædvanligvis ubenyttet trappe og her var der en marmorplade, hvor datoen for besøget af pave Pius VII var indgraveret.

 

 I Thorvaldsens hjem var der en stor samling af antikviteter og samtidig kunst, som nu kan ses på Thorvaldsens Museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ditlev Martens maleri, hvor Pave Leo den 12 aflægger besøg i Thorvaldsens værksteder ved Piazza Barberini i Palazzo Barberinis staldbygninger

 

18. oktober 1826

 

 

Piazza Barberini med Palazzo Barberini i baggrunden. Foran paladset ses ses de staldbygninger hvor Thorvaldsen have sine atelier Foto: Lars Bjørnsten 2005

Kilde til tegning: Odense Bys Museer

 

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk