H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen

 

 

 

Bertel Thorvaldsen ca. 1770-1844.Udsnit af maleri  Horace Vernet 1835 samt papirklip af H.C. Andersen . Motivet til klippet er fra det tidligere nævnte maleri.

 

Da Bertel Thorvaldsen ankom til København var der en regnbue havde rejst sig over fregatten Rota, der kastede anker i  Københavns Havn .

 

I 1838 vendte Bertel Thorvaldsen tilbage til Danmark efter 41 års ophold i Italien i Rom. Bertel Thorvaldsen mødte første gang H.C. Andersen i 1819, da H.C. Andersen var 14 år. H.C. Andersen havde stor respekt for den meget kendte billedhugger Bertel Thorvaldsen.

 

I 1833 mødte Andersen igen Thorvaldsen denne gang i Rom og det blev et livslangt venskab . De to personligheder havde mange ting til fælles således det den følsomme kunstneriske gemyt, barndommens fattigdom, de mange værker og verdensberømmelsen.  På herregården Nysø ved Præstø var de sammen i lange perioder.

 

Bertel Thorvaldsen døde i Det Kongelige Teater i 1844 og H.C. Andersen benyttede denne hændelse i sin sidste roman "Lykke-Peer" 

   

 


 

At H.C. Andersen så op til Bertel Thorvaldsen og gerne ville være ligeså berømt og feteret rundt om i verdenen vidner flere af hans breve om: 

 

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen siddende i sit atelier. Maleri af J.V. Gertner 1840 .

"I denne Aften kommer jeg fra Fürst Ratziwill, hvor jeg virkelig blev behandlet som en Thorvaldsen". Brev til Henriette Collin 5. januar1846. "De kan ikke tro hvor mageløse elskværdige man var mod mig i gaar aftes, det var en Fest, som for Thorvaldsen". Brev til E. Collin 20. juni 1847.

"Hambroe i Skottland skrev til sin Fader, Andersen er her i Landet mere berømt end selve Thorvaldsen og facta er det. Jeg begriber det ikke" . Underskrevet Broderen. Brev fra H.C.Andersen i  London til Edvard Collin 8. juli 1847.

"en Veninde traadte ind i Vognen, raabte den ene: "Tænk dig, her en med os den danske Digter,Thorwaldsen !" H.C. Andersen skriver 14. juni 1856 fra Maxen til Henriette Collin om en episode i en jernbanevogn  imellem Magdeburg og Leipzig i Tyskland.

Bertel Thorvaldsens fødehjem Grønnegade 4 i København
Kilde:www.kb.dk 23.11.02
 
Bertel Thorvaldsens fødehjem Grønnegade 4 i København udsmykket i anledning af 100 årsdagen for Thorvaldsens fødsel i 1870. Kilde:www.kb.dk 23.11.02

Se flere sider om Bertel Thorvaldsen:

Såfremt intet er angivet er  foto af Lars Bjørnsten Odense

 

 

 

 

Copyright © 2002-2009     www.visithcandersen.dk