H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

Mindesmærket i Odense for H.C. Andersen

 

 

Historien kort fortalt:

I 1877 blev der ønske fra Odense Byråds side om at få  lavet et mindemærke for H.C. Andersen . Billedhuggeren Louis Hasselriis fremkom i december 1877 med en skitse til et mindesmærke for Odenses æresborger. Det var dårlige tider for indsamlinger og , men man troede på at H.C. Andersens navn har en sådan klang at folk i den civiliserede del af verden ville  give penge til projektet.

Det oprindelige projekt fra december 1877 var meget ambitiøst . Det skulle senere vise sig at det oprindelig projekt ikke hold . Det kan man se da der i 1880 fremkom et nyt forslag hvor en del af det oprindelige  mindesmærke var fjernet. Den fremviste projekt i 1888 er næsten identisk med den eksisterende statue/mindesmærke i H.C. Andersen Haven  /  Eventyrhaven i dag. Man kunne få den tanke , at pengene måske ikke rakte til det oprindelige projekt ! Er der nogen der har forklaringen hører jeg gerne derom.

Selve mindemærket /  statuen blev oprindelig placeret Kongens Have i Odense i 1888 På H.C. Andersens 100 årsdag 2. april 1905 blev den flyttet til Gråbrødre Plads, hvor det stod indtil 1949. I 1941 vedtog Odense byråd en omfattende plan om ændringer af området ved Rådhuset og Domkirken og det betød etablering af en offentlig park i Odense Centrum H.C. Andersen-haven (Eventyrhaven). H.C. Andersen statuen blev i 1949 placeret hvor den er i dag  i  H.C. Andersen Haven / Eventyrhaven.

Foto: Lars Bjørnsten Odense og Odense Bys Museer

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk