H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

H.C. Andersens barndom


 

En kort beskrivelse af H.C. Andersens barndom.

 

Hjemmet i Munkemøllestræde i Odense dannede rammen om digterens fattige barndomshjem. Her boede H.C. Andersens familie i årene 1807-1819. Denne tid har han beskrevet i "Mit Livs Eventyr".

 

Foto: Lars Bjørnsten Odense

 

 

Barndomstiden formede sig som en idyl, men senere indtraf nøden, da faderen Hans Andersens døde måtte moderen skaffe føden ved at vaske tøj ude for folk i byen. 

 

 

 

Hans Christian Andersens barndomshjem

Se mere om barndomshjemmet her !

 

Gouache af J.H.T. Hanck 20. november 1836. Digterreden i Eilskovs boliger i Odense 20.november 1836. H.C. Andersen barndomshjem i Odense findes på adressen: Munkemøllestræde 3-5  DK-5000 Odense C

Foto: Lars Bjørnsten Odense

 

 

Han skolegang var tilfældig og utilstrækkelig. Den bedste undervisning fik Hans Christian i byens fattigskole. Han var en kvik og opvakt dreng, men var doven.

 

H.C.Andersen beskriver som sagt i "Mit Livs Eventyr" barndomstiden på en ofte idyllisk måde. Spørgsmålet er i dag om dette også er sandt. bl.a. har han i breve skrevet " O, naar jeg tænker paa min fattige Barndom , mine savn og Mangler, de tunge, mørke timer, da syntes jeg ofte det hele var en drøm og senere "Var min barndom mørk, nu kommer Solskin i riig Fylde".

Familien levede under trange forhold og havde een eneste stue, der næsten var opfyldt af skomagerværkstedt, sengen og den slagbænk som H.C. Andersen sov i udgjorde barndomshjemmet. Han bedste beskæftigelse var at i gården ved den eneste stikkelsbærbusk der var og se ind i dens blade.

Hans Christian var noget af en enspænder og han kom aldrig sammen med de andre drenge eller legede med dem, hverken ved hjemmet eller i skolen. HCA sad ofte hjemme med sit lille teater og legede og drømte. Han blev moppet af de andre drenge i gaden og fik bl.a. øgenavnet "Comedieskriveren".

En ung piges død har gjort så stort et indtryk på den unge Hans Christian 11½ Aar., at han har lavet et digt eller et gravminde over pigen Maria. Grav minde over Maria 1816 af Hans Christian Andersen 11½ Aar.

 

Munkemøllestræde i Odense, Eilschous Boliger, ca. 1905.

 

I disse boliger boede præsteenken Madam Bunkeflod.

Kilde: Odense Bys Museer

 

Se billeder m.m. fra genopførelsen af Eilschous Boliger i "Den gamle By" i Århus

 

 

 

HCA kom meget hos Madam Bunkeflod, der var en ung præsteenke. Hendes afdøde mand havde været sognepræst ved Sct. Hans Kirke og havde desuden skrevet digte bl.a." hans christians samtlige verker -vers og prosa". Hun boede i "Eilschous Boliger" i Munkemøllestræde. Der hørte HCA fortællinger, læste selv. Desuden syede HCA til sit dukketeater og han syede en nålepude som han senere forærede til  Madam Bunkeflod i fødselsdagsgave.

Desuden  kom H.C.Andersen som barn en del på Odense Slot og besøgte Madam Bertelsen som var gift med lakaj Bertelsen. H.C. Andersen har skrevet et digt til Madam Caroline Frederikke Bertelsen (1790-1877) den 9. maj 1819. På papiret er heftet Hans Christians hårlok.


 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk       
 
      

 

     

Turist - Tourist

Odense - City of Hans Christian Andersen

 

H.C. Andersen:

Levnedsbog

Mit Livs Eventyr