H.C.Andersen Information

HOME-START

OP

 

 

Herregården Basnæs ved Skælskør

 

- Basnæs Gods Basnæsvej 150 Basnæs 4230 Skælskør

 

 

 Basnæs Foto: Lars Bjørnsten 2010

 

Basnæs Slot eller herregård gemmer sig godt og skjuler også en del historier. Det hedder sig i et gammelt sagn, at slottet oprindelig blev bygget af en sørøver eller søkriger ved navn Bas, og som valgte denne landstrækning ved havet til bopæl og opholdssted, derfor fik stedet navnet Basis Næs, men andre mener at navnet  Basnæs navn stammer fra ordet bast, der er en betegnelse for en samling træer eller muligt fra det nuværende ord "bast", der er en betegnelse for et næs, hvorpå det voksede træer om muligt en særlig art brugelig bast.

 

De nuværende bygninger er fra 1846. Basnæs har haft en omskiftelig skæbne. Siden 1426 har det skiftet hænder mellem adskillige ejere, blevet forladt, misligholdt og genopbygget i flere omgange. Nedenfor kan du læse om hvordan man omkring år 1863 oplevede Basnæs.

 

H.C. Andersen besøgte Basnæs flere gange, og beskrev bl.a. genopbygningen af slottet i sin dagbog således: ”Basnæs er opført fra ny i disse sidste år. Det ser ud som et slot fra England eller en gammel borg med to tårne og en smuk portal. Værelserne er malet pompejanske”. Læs om H.C. Andersens relationer til Henriette Scavenius på Basnæs her!

 

Se meget mere om H.C. Andersen og Basnæs her:

 

Lars Bjørnsten januar 2012

 

 

 


Copyright © 2002-2014     www.visithcandersen.dk